Owner Post Entry Follow Dash



Aqish's Online Diary
Aqish's Diary

About Author



Hello and welcome to my blog
Hope you enjoy read my blog
:)

Tagboard

⊰TOUCH ME!⊱
Give your link blog so i can visit your blog.
No rude word/comment here!
You can give me a request for my next product review


Skins by: IlliShuhada
Basecode : PikaChan
Best viewed in Mozilla and Google Chrome
Adalah haram untuk buka page source dan curi code di sini

Resepi : Udang masak Sambal (serious sedap)

 
Assalammualaikum!
Anyeonghaseyo!
 
Hari ni dah masuk hari kedua Aqis puasa ganti :3 macam biasalah bila tengah puasa ni nafsu makan tu memang kuat betol kan?! huhu so hari ni seperti biasa Aqis search resepi yang berkonsepkan lauk pauk pulak. Semalam sibuk dgn dessert hari ni lauk pauk pulak. Ok lauk pertama yang bermain dlm fikiran Aqis ialah.... UDANG MASAK SAMBAL omg!! i love udang!!! terutamanya udang masak sambal ^^. Walaupun Aqis dah tahu macam mana nak masak udang masak sambal ni, tapi itu resepi drpd mak Aqis Aqis tak suka sngat resepi udang masak sambal mak Aqis. Hehehey so that's whylah Aqis tetap nak search jugak resepi ni sebabnya resepi udang masak sambal mak Aqis ni lain sikit. Aqis lebih prefer resepi org lain berbanding resepi ibu Aqis :3
 
Bahan - bahannya :

15 ekor udang bersaiz besar
1 cawan cili kisar
1 keping hirisan halia, dititik
1/3 cawan jus asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
5 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 keping hirisan lengkuas*
1/2 inci belacan*
1/2 camca besar udang kering*(*ditumbuk halus)

Cara - cara membuatnya :
  1. Udang dibersihkan gunting sedikit kepalanya, gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit, goreng hingga udang bertukar warna, angkat dan toskan.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga wangi, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak dan cili garing. Tuang jus asam jawa dan masukkan sedikit gula dan juga nenas, kacau rata. Masak hingga pekat.
  3. Masukkan udang. Perasakan dengan garam secukupnya, jika suka manis sedikit, boleh tambah gula lagi. Masak hingga sedikit kering. Boleh diangkat dan hidangkan..
Ok btw yang resepi kat atas tadi tu dia kering sikit sebabnya tak tambah air. So kalau korang nak berkuah sikit tambahlah sedikit air ^_^. Selamat mencuba yaaa ^^. Anyeong!!

*Gambar tu bukan hak milik Aqis .. so i hope ownernya tak marah Aqis T^T.


Title